In 1907 organiseerde Lord Robert Baden Powell een proefkamp op Brownsea Island met 24 Londense jongens om het spel van verkennen uit te proberen. Dat werd een groot succes en al snel schreef hij het boek “Scouting for Boys”. Het boek verkocht goed en al snel kwamen er veel groepen, ook in Nederland waar in 1910 de eerste verkenners geïnstalleerd worden in Den Haag door Baden Powell. In dat jaar start in Londen de eerste groep voor meisjes.Lord Robert Baden Powell

Wereldwijd is Scouting nog steeds de grootste jeugd- en jongerenorganisatie met in totaal zo'n 38 miljoen leden verdeeld over zo'n 160 landen. De meeste scoutsverenigingen in de wereld en zo ook Scouting Nederland zijn verenigd in de overkoepelende World Organization of the Scout Movement (WOSM) en/of World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). Op de 21e Wereld Jamboree 2007 wordt de honderdste verjaardag van Scouting gevierd. Het motto van het honderdjarig bestaan luidt: One world, one promise. Op de geboortedag van scouting, 1 augustus, de zogenaamde Sunrise Day (Zonsopgangsdag), werd tijdens de Wereldjamboree uitgebreid stilgestaan bij dit gebeuren. Van elk van de 158 deelnemende landen gingen twee jeugddeelnemers naar Brownsea Island, het eiland waar sir Robert Baden-Powell in 1907 zijn eerste scoutingkamp organiseerde, om daar de zonsopgang mee te maken.

Scouting Nederland heeft in 2010 hun 100 jarige bestaan gevierd. Op landelijk niveau hebben diverse activiteiten plaats gevonden. Zo is het jubileum jaar gestart met de Scout In voor leiding. Tijdens de Scouts2Day kwamen welpen en scouts vanuit het hele land samen in Utrecht bij elkaar. Scouting St. Franciscus Wijchen heeft samen met Scouting Woezik en Scouting Alverna in de kasteeltuin het jubileum gevierd met het Jub3Kamp.