Binnen Scouting St. Franciscus vinden we het belangrijk dat leden in een veilige en vrije omgeving kunnen deelnemen aan leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten, en dat zij hierbij te allen tijde zichzelf kunnen zijn. Om dit te waarborgen, onderschrijft de gehele vereniging de gedragscode van Scouting Nederland. Als er toch nog zorgen bestaan, of er een onprettige situatie heeft opgetreden, neem dan contact op met onze vertrouwenspersoon.
Vertrouwenspersoon
tel. 06-126 770 45
Sociale veiligheid betekent dat leden zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet.
Samen met Scouting Nederland werkt Scouting St. Franciscus actief mee aan de bescherming van alle leden op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Bewustwording en preventie zijn belangrijke elementen die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving.
Gedragscode
De gedragscode geeft grenzen aan in het contact met minderjarigen. Deze code dient door iedereen die een functie binnen onze Scoutinggroep vervult, te worden onderschreven. Scouting St. Franciscus maakt gebruik van de
gedragscode van Scouting Nederland. Alle vrijwilligers worden bij aanvang van hun vrijwilligerswerk, gewezen op deze gedragscode.
Verklaring Omtrent het Gedrag
Wie denkt aan kinderen, jongeren en Scouting, denkt direct aan spel, plezier en een uitdagend leven. Niemand associeert deze woorden met grensoverschrijdend gedrag. Een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die Scouting St. Franciscus getroffen heeft om binnen onze organisatie een veilige omgeving te bieden. Het
Huishoudelijk reglement van Scouting Nederland biedt voldoende mogelijkheden om bij grensoverschrijdend gedrag of het niet overleggen van een VOG, leiding en vrijwilligers te weren en uit te schrijven.
Aanstellingsbeleid
Om te zorgen dat de wensen en verwachtingen van (nieuwe) vrijwilliger(s) passen bij de wensen van onze organisatie voeren wij niet alleen intakegesprekken maar hebben we ook conform Huishoudelijk reglement van Scouting Nederland, afgesproken dat de eerste maanden een soort proefperiode zijn. In die proefperiode kijken we onder andere naar de inhoudelijk functie, de gedragscode, het Huishoudelijk reglement en allerlei trainingen die onze (nieuwe) vrijwilliger kan volgen om zich zo snel als mogelijk onderdeel te voelen van onze organisatie.
Vertrouwenspersoon
Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staan de bestuursleden van de vereniging, of onze vertrouwenspersoon voor je klaar. Hiernaast kan je ook via het team Sociale Veiligheid van Scouting Nederland altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties.
Het team Sociale Veiligheid van Scouting Nederland is 24 uur per dag te bereiken (na kantoor tijden via een bereikbaarheidsdienst) op 033 496 09 11 of via de e-mail: inveiligehanden@scouting.nl, of socialeveiligheid@scouting.nl.
Scouting St. Franciscus is lid van